marți, 14 ianuarie 2014

Ce este iluminismul

     Iluminismul este o ideologie a secolului al XVIII-lea care urmăreşte transformarea societăţii astfel încât aceasta să se conducă raţional, pentru a îndeplini idealurile de dreptate şi toleranţă, asigurând drepturi şi libertăţi tuturor.

joi, 9 ianuarie 2014

ILuminismul

Iluminismul numit și Epoca 

Luminilor sau Epoca Rațiunii este o 
mișcare ideologică și culturală,antifeudală, 
desfășurată în perioada pregătirii și înfăptuirii revoluțiilor din sec. XVII-XIX în țările Europeiale Americii de Nord și ale Americii de Sud și 
având drept scop crearea unei societăți 
raționale”, prin răspândirea culturii, a 
luminilor” în mase.

Influenta Umanismului


Umanismul influențează în mod hotărâtor viața secolului al XVI-lea. La început științele nu erau incluse și se găseau la marginea acestei mișcări. Asfel Bernard Palissy sau Ambrosise Paré nu acordă nicio atenție autorilor antici, preferând să se bazeze pe experiență și practică. Se studiază totuși scrierile lui Arhimede, iar Copernic afirmă că experiența trecutului este necesară pentru noi descoperiri.
Umanismul influențează și viața politică. Umanștii amintesc suveranilor datoriile lor față de Dumnezeu, față de supuși și față de ei înșiși (Niccolo Machiavelli: "Il Principe", 1532). Ei apelează la popor să participe la viața publică.
Educația copiilor ar trebui să urmărească în primul rând instruirea copiilor cu noi cunoștințe pentru a-i face mai umani.
În ceea ce privește literatura, umanismul pune pe primul plan teme ca natura, virtutea, gloria și iubirea.

Din Ce termen provine "Umanismul"

Termenul de Umanism (din latină: humanitas = omenie, umanitate) are două semnificații:
  • Poziție filozofică care pune omul și valorile umane mai presus de orice, orientându-se în special asupra omului ca individ. Omul constituie astfel valoarea supremă, este un scop în sine și nu un mijloc. Umanismul implică un devotament pentru căutarea adevărului și moralității prin mijloace umane, în sprijinul intereselor umane. Axându-se pe capacitatea de autodeterminare, umanismul respinge validitatea justificărilor transcendentale cum ar fi dependența de credință, supranaturalul sau textele pretinse a fi revelații divine. Umaniștii susțin moralitatea universală bazată pe condiția umană ca loc comun, sugerând că soluțiile problemelor sociale și culturale umane nu pot fi provincialiste.
  • Mișcare spirituală care stă la baza Renașteri apărută în Italia în secolul al XIV-lea și care s-a extins în mod progresiv în Europa apuseană până în secolul al XVII-lea. Ea este marcată de reîntoarcerea la textele antichității greco-romane, care servesc ca modele ale modului de viață, de gândire și de creație artistică. Umanismul renascentist sublinia superioritatea literaturii latine și grecești și în special valorile ei în materie de morală personală și publică.

Ce reprezinta Umanismul?

Umanismul  reprezintă mişcarea culturală cunoscută sub numele de ,,Renaştere’’,care se manifestă în Europa între secolele XIV-XVI.

luni, 6 ianuarie 2014

Ce este Umanismul?

Umanismul este curentul dezvoltat in magnifica epoca a culturii numita Renastere. Termenul de "umanism" are doua sensuri: unul larg, de dragoste fata de oameni, si unul restrans, de interes fata de valorile antichitatii greco-romane. In legatura cu Renasterea, termenul de "umanism" se foloseste in ambele sensuri.
Pentru scriitorii si artistii umanisti din Renastere creatiile antice devin modele, surse de inspiratie. Renasterea isi faureste un ideal de "om universal", multilateral, un om caruia, precum personajelor antice, "nimic din ceea ce este omenesc nu-i este strain".